Info

Het bouwen en laten vliegen van radiobestuurde vliegtuigen en helicopters kent tal van interessante en uitdagende facetten. Men leert o.m. omgaan met technieken als hout- en metaalbewerking, het gebruik van diverse kunststoffen en lijmsoorten, het lezen van plannen, het omgaan met radiobesturing en elektronica. Het bouwen van een model kan van enkele uren tot ettelijke honderden uren in beslag nemen. Voor de minder handige knutselaar bestaat een uitgebreid gamma van bouwdozen en 'ready to fly' toestellen.

Het vliegen van radiobestuurde modellen vraagt toch een minumum aan behendigheid van de piloot. Deze vaardigheid moet men aanleren. In onze club zal de instructeur een leerling met raad en daad bijstaan tot wanneer hij klaar is om zijn vliegbrevet te behalen. De opleiding start met een beginnersmodel. Dergelijk toestel is auto-stabiel en gedraagt zich zeer tolerant inzake besturing. Na het beginnersmodel stapt de leerling over op toestellen met rolroeren. Met deze trainers kunnen al acrobatische oefeningen worden gevlogen. Nog later zal de piloot zich toeleggen op een of meerdere specifieke modelbouwdisciplines zoals kunstvlucht, schaalmodellen of zweefvliegtuigen. Sommige piloten verkiezen resoluut voor modelhelicopters of multicopters (drones).

Toch hoeven wij geïnteresseerden niet af te schrikken. Iedereen met een minimum aan doorzettingsvermogen kan het vliegen aanleren.

Het starten met modelbouw hoeft ook tot geen onoverkomelijke kosten te leiden. Zoals in elke hobby kan worden gestart met een basispakket. Later, als blijkt dat men doorgaat met deze hobby, kan men stelselmatig uitbreiden.

Zonder in detail te gaan kunnen we stellen dat het laten vliegen van modelvliegtuigen in Vlaanderen onderworpen is aan diverse wetgevingen en toelatingen. Het 'zwart' vliegen (ergens op een weide of in de natuur) is in de meeste gevallen niet toegelaten. Wij kunnen er daarom vanuit onze club niet genoeg op aandringen om aan te sluiten bij een erkende modelvliegclub. Enkel op die manier kan men, zonder dat onnodige risico's worden gelopen, de modelvliegtuigbouw en het modelvliegen met voldoening en veilig beoefenen.

Hier vindt u een overzicht naar de Vlaamse modelvliegclubs: https://www.flytovml.be/nl/clubs.aspx

Contactgegevens:
Paul Van Royen, secretariaat Dender Eagles vzw
O.-L.-Vrouwstraat 28,
9200 Dendermonde
tel. 052-22 28 91

info@dendereagles.be